61’s Bands

Thorbjørn Risager

 
 

Dánský zpěvák Thorbjørn Risager je patrně největší skandinávskou bluesovou hvězdou současnosti. S hudbou si začal pletky už od dětství, ve 12 letech hrál na saxofon a kytaru, zamiloval si B.B. Kinga a Raye Charlese a o jeho dráze bylo rozhodnuto. Vystudoval sice učitelství a této profesi se i krátce věnoval, zároveň ale vystudoval kodaňskou konzervatoř, která jeho hudebním znalostem dala řád. V čele vlastní kapely zahájil kariéru v roce 2003. Risager natočil několik alb pouze pod svým jménem. To poslední, na proslulé značce Ruf, už bylo pod celým názvem Thorbjørn Risager & The Black Tornado, což svědčí o větším důrazu na kapelový zvuk sedmičlenného souboru, sestaveného převážně z norských hudebníků. V jejich velmi energickém projevu, kde údernost rytmiky posiluje i dechová sekce, najdeme nejen prvky blues a rhythm and blues, ale také gospelu, soulu a funku.

Thorbjørn Risager disponuje velkým bluesovým hlasem, prošedivělým a temným s kouřovou hranou. Sedmičlenná kapela (která se vměstnala i na pódium původního klubu) produkuje jak svižný R&B, tak soulově zabarvený blues a funguje na všech úrovních.

Repertoár Thorbjørn Risager se opírá jak o vlastní skladby, tak i věci bluesových klasikům. Doménou je však autorská tvorba kapely. Z trýznivé “China Gate” s naléhavým Risagerovým hlasem podporovaným děsuplnou kytarou a rytmikou obchází posluchače zimnice. V rockově laděné “High Rolling” posluchače semelou všetrhající dechy a “posedlost” bubeníka Martina Seidelina.


Existuje celá řada kapel, ale Thorbjørn Risager & The Black Tornado má cosi zvláštního, byť zcela elemantárního - ryzost, důvěrnost, naprostou brilantnost celé kapely a "dontgiveafuck" postoj. To vše jim získává fanouška a přivádí šok všem, kteří si myslí, že slyšeli již vše.


Převzato a upraveno z

http://www.bluesalive.cz/interpreti.html?kapela=165

http://www.music-news.com/review/UK/11403/Read






 
Thorbjørn Risager
Dánsko, Norsko
blues

Obsazení:
Thorbjørn Risager, zpěv, kytara
Emil Balsgaard, klávesy
Peter Skjerning, kytara, zpěv
Kasper Wagner, saxofon
Hans Nybo, saxofon, zpěv
Peter Kehl, trubka, zpěv
Søren Bøjgaard, baskytara
Martin Seidelin, bicí, zpěv

Diskografie:

Live 2004


From The Heart 
2007

Here I Am 
2007

Live At The Victoria
2009

Track Record
2010

Dust & Scratches 
2012

Between Rock And Some Hard Blues - The First Decade (2013)

Too Many Roads 
2014 

Songs From The Road
2015

V klubu Highway 61:
5. 4. 2011

Fotogalerie:

Highway 61
5. 4. 2011

Links:
risager.info
de.wikipedia.org
facebook.com
twitter.com
instagram.com

Fakta:
Nominace na British Blues Award 2014 & 2015
Vítěz dánského Music Award 2013 & 2014
V roce 2005 začala spolupráce s Annika Westman - více než 700 koncertů ve 21 zemích

Thorbjørn Risager

Dánsko, Norsko

blues


Obsazení:

  1. BulletThorbjørn Risager, zpěv, kytara

  2. BulletEmil Balsgaard, klávesy

  3. BulletPeter Skjerning, kytara, zpěv

  4. BulletKasper Wagner, saxofon

  5. BulletHans Nybo, saxofon, zpěv

  6. BulletPeter Kehl, trubka, zpěv

  7. BulletSøren Bøjgaard, baskytara

  8. BulletMartin Seidelin, bicí, zpěv


Diskografie:


Live 2004



From The Heart

2007


Here I Am

2007


Live At The Victoria

2009


Track Record

2010


Dust & Scratches

2012


Between Rock And Some Hard Blues - The First Decade (2013)


Too Many Roads

2014


Songs From The Road

2015


V klubu Highway 61:

  1. Bullet5. 4. 2011


Fotogalerie:


Highway 61

5. 4. 2011


Links:

  1. Bulletrisager.info

  2. Bulletde.wikipedia.org

  3. Bulletfacebook.com

  4. Bullettwitter.com

  5. Bulletinstagram.com


Fakta:

  1. BulletNominace na British Blues Award 2014 & 2015

  2. BulletVítěz dánského Music Award 2013 & 2014

  3. BulletV roce 2005 začala spolupráce s Annika Westman - více než 700 koncertů ve 21 zemích