61’s Bands

Bluesweiser

 
 


Bluesweiser je jednou z nejen nejstarších, ale také nejlepších bluesových kapel na Slovensku. Byť označení "bluesová" je v současné době poněkud zavádějící. Žánr, kterému leckteří vytýkají - ať už více či méně oprávněně - konzervativismus, "uzavření se ve dvanácti taktech", Bluesweiser překračuje všemi směry. V čele kapely stojí dvě výrazné osobnosti (obě v minulosti ověnčené titulem Bluesman roku, který každoročně uděluje Slovenská bluesová spoločnosť), jejichž kooperace určuje stylovou skládačku projevu Bluesweiseru. Kytarista, zpěvák a textař Juraj Turtev, pověstný šíří svého záběru (hraje v několika dalších kapelách) přichází s originálním pěveckým projevem, který nese naprosto osobité texty, vesměs zcela zbavené tradičních bluesových klišé. Kytarista a skladatel Ivan Tomovič je jedním z největších mistrů svého instrumentu na Slovensku, jeho přístup k němu je podobný například Vernonu Reidovi: technická dokonalost nepřebíjí cítění žánru a zároveň neustálou chuť objevovat nové cesty. Bluesweiser jako celek, pohybující se kdesi na hraně elektrického blues, funky, rocku, ale i se stopy jazzu či alternativy, je především velkou koncertní atrakcí, kterou není radno si nechat ujít.

Text: Ondřej Bezr, Rock & Pop



























 
Bluesweiser
Bratislava, Slovensko
blues, funk

Obsazení:
Jura “Dura” Turtev, kytara, zpěv
Pavel “Doky” Doležal, saxofon
Ivan Tomovič, electric guitar
Roman Krajc, basová kytara
Marek Brusek, bicí

Diskografie:

Bluesová spoločnosť 2
(1998)

Bluesweiser
(2001)

Blues ze Staré pekárny No. 2 (2004)

V klubu Highway 61:
22. 2. 2007
10. 9. 2007
13. 8. 2011 (Golden Crown)
28. 3. 2014
25. 2. 2015 (Dny slovenské kultury v Českých Budějovicích)
29. 8. 2015 (Karel Machart Memory Fest)

Fotogalerie:

Golden Crown
13. 8. 2011 

Highway 61
28. 3. 2014

Karel Machart Memory Fest, 29. 8. 2015

Video:

Highway 61
28. 3. 2014

Karel Machart Memory Fest, 29. 8. 2015
Média:
01 Kajo Blues 50.m4a

Links:
bluesweiser.sk
bandzone.cz

Související články:
Karel Machart Memory Fest
V Budějovicích zahráli pro bluesového velikána nejen jihočeské scény
Hold romantokom
Reportáž z Golden Crown Blues Fest 2011
Bluesweiser Tour 2007

Bluesweiser

Bratislava, Slovensko

blues, funk


Obsazení:

  1. BulletJura “Dura” Turtev, kytara, zpěv

  2. BulletPavel “Doky” Doležal, saxofon

  3. BulletIvan Tomovič, electric guitar

  4. BulletRoman Krajc, basová kytara

  5. BulletMarek Brusek, bicí


Diskografie:


Bluesová spoločnosť 2

(1998)


Bluesweiser

(2001)


Blues ze Staré pekárny No. 2 (2004)


V klubu Highway 61:

  1. Bullet22. 2. 2007

  2. Bullet10. 9. 2007

  3. Bullet13. 8. 2011 (Golden Crown)

  4. Bullet28. 3. 2014

  5. Bullet25. 2. 2015 (Dny slovenské kultury v Českých Budějovicích)

  6. Bullet29. 8. 2015 (Karel Machart Memory Fest)


Fotogalerie:


Golden Crown

13. 8. 2011


Highway 61

28. 3. 2014


Karel Machart Memory Fest, 29. 8. 2015


Video:


Highway 61

28. 3. 2014


Karel Machart Memory Fest, 29. 8. 2015


Média:

  1. Bullet01 Kajo Blues 50.m4a


Links:

  1. Bulletbluesweiser.sk

  2. Bulletbandzone.cz


Související články:

  1. BulletKarel Machart Memory Fest

  2. BulletV Budějovicích zahráli pro bluesového velikána nejen jihočeské scény

  3. BulletHold romantokom

  4. BulletReportáž z Golden Crown Blues Fest 2011

  5. BulletBluesweiser Tour 2007